HISTÒRIA DE LA TERRISSERIA EN AGOST

Un poble, una tradició

 

  • image
  • image
  • image

"(...) destaca el nostre producte més conegut i característic: la botija blanca, molt apreciat pel bon sabor i frescor que conferix a l'aigua que conté"

 

Visita la Galeria de Fotos Antigues

La terrisseria d'Agost ha sigut i continua sent una activitat de gran rellevància per al nostre municipi, característica que sobrepassa l'àmbit local pel fet de constituir l'únic centre terrisser de tota la Comunitat Valenciana que manté esta tradició, i ser un dels pocs a nivell estatal i internacional que conserven els seus mètodes artesanals de producció.

Les distintes fonts documentals amb referències a l'existència de la terrisseria en Agost, es remunten al segle XVII, encara que amb tota probabilitat este ofici ja es realitzava en èpoques anteriors. Testimoni d'aquells temps, trobem l'ermita de Santa Justa i Santa Rufina, fundada en 1821, i dedicada a les patrones dels terrissers.

Els primers tallers, que estaven dins de les vivendes, s'ubicaven en el carrer dels Canteries, amb una situació estratègica pròxima a la font, d'on s'abastien d'una de les matèries primeres, l'aigua.

Més tard, a finals del segle XIX l'auge de la terrisseria va propiciar la construcció de les primeres terrisseries de tipus vivenda-taller. Esta expansió va configurar l'entramat urbanístic de la zona (Carrer Ventós, Arc, Consell del País Valencià, Teuleria, etc) aproximant algunes d'estes terrisseries a les pedreres d'argila. Com a mostra d'esta circumstància tenim l'edifici on s'ubica l'actual Museu de la Cantereria, una fàbrica que data d'eixa època.

D'entre la gran varietat de peces i models que es produïxen en les nostres terrisseries destaca el nostre producte més conegut i característic: la botija blanca, molt apreciat pel bon sabor i frescor que conferix a l'aigua que conté. Però no és l'únic: més de quaranta models es produïxen ací. A fi de divulgar i mantindre eixa extensa varietat de productes, el Museu de la Terrisseria edita una col·lecció rescatant cada any una peça diferent de la terrisseria tradicional d'Agost, la 'Peça de l'Any'. A ella es dediquen distintes activitats com a exposicions, xarrades, visites guiades, materials documentals, etc... La Peça de l'Any pot ser adquirida en el propi museu.

En 2009, Agost compta amb onze terrisseries en actiu, algunes de les quals fabriquen el seu propi fang i continuen coent en forn de llenya o morú.

 

Articles relacionats:

- Canterers d'Agost

- Museu de Cantereria

- Peces de l'any

- Ruta de la Cantereria